Да преоткриеш София с „Исторически маршрут“

Днес няма да си говорим за книги, защото много искам да споделя за преживяването, което си подарихме с мъжа ми този уикенд, а именно – да преоткрием София заедно по „Исторически маршрут“ на Здравко Петров и Явор Киряков.

За възможността да се включим в обиколката на недотам познатите софийски улици и сгради разбрах от статия в „Дневник“ – „Историята на стара София през погледа на двама варненци“. Веднага посетих сайта на „Исторически маршрути“ и в рамките на няколко минути вече бяхме записани.

Обиколката продължава общо около 5 часа – два часа и половина в събота, останалите – в неделя (можете да се запишете отделно на която и да е част или да изберете да се включите и в двете като нас). Маршрутът криволичи из централните софийски улички и открива едно лице на София, което не познавах и което не съм сигурна, че щях да зебележа ако не бяха прекрасните ни екскурзоводи. В събота разходката започва от Орлов мост и се фокусира по-скоро върху отледни личности и техните домове, а в неделя се разглеждат сгради и с обществено значение, които са като цяло по-познати като силуети, но, повярвайте, има какво още да научите за тях. На мен лично вторият ден ми хареса много повече и дори бих препоръчала да се запишете първо за неделя, а чак след това да посетите съботната беседа.

Исторически маршрут София Чети с мен

По време на беседите научих за съдбите на редица бележити българи – общественици, архитекти и бизнесмени, които някак са останали позабравени от историята, която се учи в училище. Никола Лазаров, който Здравко Петров нарича „архитект български“, Ангел Куюмджийски, който е бил един от най-богатите и ексцентрични българи за времето си, тандемът на Кирил Маричков и Никола Юруков, българската Коко Шанел Пелагия Видинска, както и много други са само малка част от колоритните персонажи, с които ще се запознаете и за чието съществуване вероятно не подозирате.

IMG_20171113_163253_972

Това ми беше любимата част от цялото преживяване – (пре)откриването на града, в който съм израснала и на българите, градили облика на София и на модерна България – тези хора и места, за които няма откъде да научи човек, защото дори не би подозирал кои ключови думи да използва. Благодарение на „Исторически маршрут“ аз вече имам няколко отправни точки за търсения и мога и сама да продължа пътешествието, по което ме поведоха Здравко и Явор.

Исторически маршрут София Чети с мен (3)

Знаете ли, че Руската църква е единствената с вход откъм юг в цяла София?

Като цяло горещо препоръчвам обиколката, защото е направена по един наистина увлекателен начин и на разбираем език предава много информация за „епохите“ на София, събитрайки в едно история, политически и социален живот, архитектура и изкуство. Самите организатори са много, много симпатични, личи си, че обичат това, което правят и предават ентусиазма си и на „слушателите“ си. Ние имахме някои ограничения откъм време и подходиха с много разбиране и ни предложиха редица варианти, за да не пропуснем нищо.

Нещо, което все пак е хубаво да имате предвид, е, че ходенето не е шега работа и макар и разстоянието да не е чак толкова голямо, то и самото стоене на крака близо три часа си казва думата.

П.П. Слагам няколко снимки само на по-известните места от маршрута, за да ви оставя удоволствието сами да видите останалите и се надявам да ви изненадат толкова приятно, колкото и мен 🙂

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s