Моята голяма луда книжна сватба

В края на миналата година с приятеля ми (настоящ съпруг) решихме да се оженим 🙂  Уточнихме датата (30-ти април) и мястото  (София) и  дойде време да започнем със същинската организация.  Тъй като и двамата много обичаме книгите и четенето бързо достигнахме до идеята, че искаме една „книжна“ сватба.  Въпросът сега беше – къде в една традиционна българска сватба има място за книги?  Отговорът? Почти навсякъде!

  1. Литературни „букети“

Гостите ни получиха „подсказка“, че книгите ще са важни точно на тази сватба още от отварянето на поканата – след задължителната логистична информация имаше молба да не носят букети на сватбения ни ден, а вместо това да ни подарят любимата си книга.   Един такъв литературен „букет“ ще ни остане за спомен завинаги, а ако някоя книга се повтори бяхме обещали да я дарим (в отделна публикация ще ви споделя и много любопитния списък заглавия, които получихме в крайна сметка).

  1. „Откупуване“ на булката с поема

Булката по стара българска традиция се откупува от близките и роднините ѝ още на вратата на къщата. Предварително бях предупредила „вземащите“ обаче, че само с пари не става в моето семейство, така че да се подготвят психически за всякакви предизвикателства.  Така на деня пристигналата делегация бе изненадана от кумата, която гордо обяви, че съм безценна и ще ги пуснат да влязат само срещу поема.  Ето ги и трите варианта, които момчетата предложиха:

 

 

 

  1. Булка ми дайте!
  2. Булка ми дайте. Веднага!“  (това е отговорът на молбата да се добавят поне още няколко думички)
  3. Булката веднага дайте

и не се мотайте,

че ще счупиме вратата

и на кумата главата!

Може би не е най-романтичната поема, която сте чели, но мога да ви гарантирам, че е сред най-искрените 🙂 В защита на мъжете е важно да отбележа, че всички тези шедьоври бяха написани на банкноти с почти спряла химикалка (на видеото чух, че са обсъдили вариант да пишат и с кръв и сълзи).

  1. Имената на масите

Ако сте били скоро на голямо събитие са ви до болка познати таблата със схема на масите, на която хората са разпределени на маси от 1 до 20 (например).  Двадесет бяха масите и на нашата сватба, но вместо да ги оставим само с номера решихме да кръстим всяка маса на книга, която по някакъв начин обединява седящите на нея.  Ще попитате това не усложнява ли и без това деликатния процес по разпределение на маси?  Отговорът е „да“, но пък е много по-забавно и го препоръчвам на всички.

разпределение маси.jpg

Ето и някои от любимите ни попадения, които можете да използвате и вие:

  • за роднини: „Моето семейство и други животни“ (Дж. Даръл), „Летопис на едно почтено семейство“ (Я. Хашек), „Братовчедката Бет“ (О. дьо Балзак), „Братовчедът Понс“ (О. дьо Балзак), „Братовчеди от вчера“ (Н. Крес)
  • за съученици и състуденти: „Хвърчащата класна стая“ (Е. Кестнер) и „Невиждани академици“ (Т. Пратчет)
  • за колеги: „Фирмата“ (Дж. Гришам), „Опасно лекарство“ (А. Хейли) (за лекари)
  • за гости от определен регион: за Карлово – „Името на розата“ (У. Еко), за Бургас: „Старецът и морето“ (Ъ. Хемингуей), за Враца – „Северозападен романь“ (С. Николов – Торлака) и „Резерват Северозапад“ (Алманах)
  • за маси с много деца: „Малкия мъж и малката мис“ (Е. Кестнер), „Младите лъвове“ (Ъ. Шоу), „Малкият принц“ (О. Уайлд), „Малката принцеса“ (Ф. Бърнет)
  1. Украсата

Украсата на самата зала също беше базирана на книги.  Дълго умувахме кои точно да са книгите и как точно да изглеждат.  В крайна сметка заради практичността на идеята се спряхме на поредицата „Златна колекция XX век“ на „24 часа“ – книгите са еднакво големи, със сходни по стил подвързии (в цветовете, които искахме) и стоят чудесно една до друга.   Цветните аранжировки са дело на прекрасните дами от сватбена агенция „Долче Вита“ (http://www.dolchevitav.com/ ), които бяха мноого отзивчиви и креативни и подходиха с много търпение и разбиране към нас и нашите (невинаги изпълними) идеи 🙂

 

 

 

  1. Подаръчета – книжки

Напоследък много нашумя младоженците да подаряват малки подаръчета за спомен на гостите си – обикновено дребни сладки във формата на сърце или фигурка (слонче или влюбени лебеди).  Ние решихме да останем верни на темата на сватбата и поръчахме мънички книжки с избрани цитати за любовта от ето този сайт:  http://podaracizasvatba.com/

(горещо ги препоръчвам, хората са прекрасни, реагират бързо и са безкрайно идейни).  Имат и варианти с книгоразделители и всякакви нещица, заслужава си да разгледате.

подаръци за гости на сватба.jpg

  1. Първи танц, вдъхновен от книга/поема

Тъй като с мъжа ми сме от „поколението „Хари Потър““, за нас нямаше нищо по-естествено от това да  изберем саундтрака на филма за нашия първи танц (https://www.youtube.com/watch?v=1Li0SWlwe34 ). Обмислихме варианти и с музиките от „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, но валсът на Хедуиг ни спечели с разпознаваемостта си и магическото си звучене 🙂

Другата „литературна“ песен беше за родителите – избрахме да ги поздравим с „Не остарявай, любов“ на Михаил Белчев по стихове на Недялко Йорданов (https://www.youtube.com/watch?v=3GSCbXjrNDk ) .

Тук ще спомена и прекрасния ни DJ – Найден Найденов (http://newdjgroup.com/ ), който „направи“ сватбата – изключително интелигентно и забавно водене, много положителен и успя да създаде (и да поддържа) настроение цяла вечер.

 

  1. Тортата

Последна по ред, но не и по важност за нас беше тортата – под формата на три книги и с надпис „Happily ever after“.  С нея си пожелахме това да е краят на една красива приказка и началото на един щастлив (и дълъг) роман.сватбена торта

8. Локациите

Тук си признавам, че литературното начало не беше водещият критерий за избор, но все пак оказа своето влияние – избрахме да сключим църковен брак в църквата „Св. Седмочисленици“, а ресторантът беше в НДК (Национален дворец на културата).  Надали много хора са направили връзката между светците-патрони на църквата и буквите/книгите, както и на „културното“ ни празненство, но ние бяхме особено щастливи 🙂

П.П. Всички снимки, които виждате са на уникалния ни сватбен фотограф – Николай Митев (http://nmitev.com/ ), когото също много препоръчвам заради професионализма, чувството за хумор и уникалното излъчване.

Вашият коментар